Ito

Als de Japanners alleen hun lettergreepschriften zouden gebruiken, wat ze niet doen, dan zou de lettergreepstructuur van een haiku, een Japans gedicht met vijf lettergrepen op de eerste regel, zeven op de tweede en weer vijf op de derde, zichtbaar zijn in het geschreven gedicht.

ito_header3

Ito (Japans voor ‘draad’) is een schrift/code waarin iedere lettergreep een vierkantje in beslag neemt. Het begint bij een roostertje van zes bij zes punten:

1

De connecties tussen de punten in de binnenkant van het geheel is waar het om gaat:

2

In het rooster zitten vier rijen en vier kolommen, die elk bestaan uit vijf partjes. De rijen en kolommen stellen letters voor, die in deze volgorde worden gelezen:

3

Elke letter bestaat uit een code van nullen en enen, vijf in totaal, bijvoorbeeld 10110, waarin een 0 aangeeft dat een partje blijft staan, en een 1 dat hij weg wordt gehaald. Hier 10110 als voorbeeld (lees de cijfercode van rechts naar links):

4svg

Als de tweede letter in de lettergreep de code 01010 zou hebben, ontstaat dit:

5svg

Enzovoort. Voor nu heb ik de letters oplopende binaire getallen gegeven, om het simpel te houden:

table

Zo kan een haiku er dan uit komen te zien (de schrijfrichting is in kolommen van boven naar beneden, van rechts naar links, de traditionele schrijfrichting van Japan en China):

haiku2

een geluid ver weg
dat ik amper kan horen
de kat schrikt wakker

Zolang de woorden niet meer dan acht letters hebben kun je natuurlijk ook een vierkant per woord nemen, zoals in deze tekst, de mop van Pudding en Gisteren.

Voor het tekenen van die laatste heb ik deze generator gemaakt, waarmee u bijvoorbeeld uw naam kunt schrijven. (Tenzij u zo iemand bent met een naam van negen letters of meer, want dan heeft u mooi pech.)

*

Update: Om minder repetitieve blokjes te krijgen kun je een tekst ook opdelen in stukjes van acht tekens, inclusief spaties (spaties zien eruit als doorlopende lijnen, als je die weglaat wordt het lelijk). Hier als voorbeeld een bekende Japanse haiku:

basho

furu ike ya
kawazu tobikomu
mizu no oto

De blokjes zijn: furu_ike / _ya_kawa / zu_tobik / omu_mizu / _no_oto_. Het betekent iets als ‘Ach oude vijver / een kikker springt erin / geluid van water’.

*

Update 2: Zo kan het ook! Nijmeegse kunstenaar Jac. Splinter heeft een ingekleurde variant van het schrift bedacht, en een shirt laten drukken met een aangepaste versie van de mop van pudding en gisteren erop:

shirt jac

4 gedachten over “Ito

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s